Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Σαράντα Μάρτυρες. ΟΧΙ δενδροφύτευση τώρα

Με την απόφαση 163324/2473/8-4-1985 του Υπ. Γεωργίας, επί Υφυπουργίας του Στάθη Γιώτα, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί η έκταση των 150 στρεμμάτων κατά πλήρη κυριότητα στο Δήμο Αχαρνών.

Στην εφημερίδα «Νέοι Στόχοι» ο Δημ. Γιώτας σε άρθρο του θυμάται ότι είχαν δραστηριοποιηθεί το 1966 για την σωτηρία του Σαράντα Μαρτύρων και του Προφήτη Ηλία με τον Ντίνο Βρεττό και άλλους που ήταν στο συμβούλιο στο Σύλλογο Αποφοίτων Γυμνασίου Αχαρνών. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1978, ο Ντίνος Βρεττός έγινε Δήμαρχος Αχαρνών.

Ο λόφος του Προφήτη Ηλία δόθηκε επί Χούντας για εργατικές κατοικίες και έπειτα από λίγα χρόνια ο Ντ. Βρεττός χάρισε με αναδιαπραγμάτευση το λόφο στον ΟΕΚ. Αργότερα έγινε και υφυπουργός Γεωργίας (1998-2000). Ο λόφος των Σαράντα Μαρτύρων έγινε χώρος εγκατάστασης Τσιγγάνων.

Ήρθε και ο σεισμός του 1999. Τα μπάζα από τις κατεδαφίσεις και εκσκαφές πήγαν στο λόφο. Πέρασαν χρόνια και το μόνο που έκαναν οι Δήμαρχοι ήταν με τα μπάζα να μεγαλώνουν το ύψος του λόφου.

Ήρθε και η νέα Δημοτική Αρχή. Ο Δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για το περιβάλλον, γνωστοί για την ευαισθησία τους(!!), φρόντισαν να χρωματίσουν το λόφο αφήνοντας διαφόρους να ρίχνουν πολύχρωμα σκουπίδια και κάποιος με συναφές επάγγελμα να επιβλέπει την αύξηση του ύψους του λόφου με μπάζα.
Μια μέρα πέρασε από εκεί ένας δημοσιογράφος. Ο Γιάννης Βαβουρανάκης από την εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΙΚΗ". Τα είδε και έκανε τη σχετική βαβούρα στην εφημερίδα του. Ενημέρωσε και τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, που προέβαλε το θέμα. Τότε η Νομαρχία Αττικής έβαλε συμβολικό πρόστιμο 3000 €.
Μετά ένας δημότης, όπως πήρε το μάτι μου σ΄ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε σε δημοσιογραφικούς κύκλους, έκανε αναφορά στη Νομαρχία για τους Σαράντα Μάρτυρες.

Φαίνεται ότι τα πράγματα αγρίεψαν, γιατί μετά από νέα αρθογραφία στην "ΠΟΛΙΤΙΚΗ", τότε άρχισαν να ευαισθητοποιούνται φορείς και δημότες. Πήραν θάρρος και κάποιοι ειδοποίησαν και τον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα». Τότε ευαισθητοποιήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ιωάννης Κασαββός. Με σπουδές στο Αγροτικό Περιβάλλον. Τόσα χρόνια δεν έβλεπε τα σκουπίδια στο λόφο, δε διάβαζε τις τοπικές εφημερίδες. Βλέπετε ήταν και τα συνέδρια για το περιβάλλον στο εξωτερικό. Και οι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έβλεπαν, δε μύριζαν.

Τώρα όλοι υπόσχονται να καθαρίσει ο λόφος. Ο Πολιτισμικός Σύλλογος ΑΧΑΡΝΕΙΣ έκανε παρέμβαση στο Δήμαρχο. Θα κάνουν δενδροφυτεύσεις στις 28 Μαρτίου «Ημέρα της Γης». Ευκαιρία για πανηγύρι. Οι Δημοτικοί άρχοντες θα φωτογραφηθούν φυτεύοντας δέντρα, οι εφημερίδες θα καλύψουν τις εκδηλώσεις. Οι ενεργοί πολίτες θα πάνε οργανωμένοι. Να φαίνεται και η παράταξη.

Σε μια άκρη του λόφου είναι και το φυτώριο του Δήμου!!. Τα φυτά δεν έχουν μεγαλώσει να τα φυτέψουν στο λόφο οι υπάλληλοι του Δήμου;

Αυτά βλέπω. Και με το λίγο μυαλό που έχω, λέω: Αφήστε τις δενδροφυτεύσεις και τα πανηγύρια. Πριν από αυτά πρέπει να γίνουν πολλές και σοβαρές ενέργειες για να φτάσουμε στη δενδροφύτευση.

  • Πρώτα από όλα πρέπει να απομακρυνθούν τα σκουπίδια.
  • Να απομακρυνθούν τα μπάζα.
  • Να γίνει τοπογραφικό διάγραμμα και να προσδιοριστούν τα όρια του άλσους
  • Η Αρχαιολογική Υπηρεσία να εξετάσει το χώρο για την ύπαρξη αρχαιοτήτων
  • Να προσδιοριστεί τι μορφή θα πάρει ο λόφος. Θα γίνει δασύλλιο ή άλσος αναψυχής
  • Αν γίνει άλσος αναψυχής ποια λειτουργία θα έχει. Θα είναι μόνο για περίπατο και ξεκούραση των κατοίκων; Θα έχει παιδότοπους; Θα έχει κτίσματα για εκδηλώσεις αναψυχής;
  • Θα υπάρχει αναψυκτήριο μέσα στο άλσος για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών;
  • Πως θα γίνεται η πρόσβαση με αυτοκίνητα και που θα δημιουργηθούν οι αντίστοιχοι χώρο στάθμευσης.
  • Θα δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης σε συνδυασμό με αρχαιολογικές ανασκαφές;
  • Ποιος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση και τη συντήρηση του χώρου;
  • Ποιος θα σχεδιάσει την διαμόρφωση του χώρου;
  • Ποιος θα αποφασίσει για τη μορφή του άλσους, τα είδη των δένδρων, των θάμνων και των λουλουδιών που θα φυτευτούν;
  • Πως θα συντηρούνται τα φυτά (άνθρωποι, υδροδότηση)
  • Ποιος θα κάνει τη μελέτη του φωτισμού;
  • Πως θα γίνεται η φύλαξη του άλσους κατά τις νυχτερινές ώρες;
  • Θα γίνει περίφραξη του άλσους ή θα υπάρχει περιφερειακά ελεύθερη πρόσβαση;
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν και μετά να αρχίσουν οι ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα με δενδροφυτεύσεις.

Με βάση όλα αυτά ένας, έστω και πόντιος, λέει. Όχι δενδροφύτευση τώρα. Αφήστε τις ψευτοευαισθησίες για το περιβάλλον. Όπως το πάτε είναι σαν να χτίζεται πρώτα ένα σπίτι και έπειτα να γίνεται η μελέτη κατασκευής.

Αυτά θα λέγαμε αν είμαστε ένας Δήμος σε μια περιοχή της Αθήνας. Έχουμε όμως την Αμυγδαλέζα, τις Λεκάνες, την Πάρνηθα. Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια γενικότερη συζήτηση για χώρους αναψυχής, για χώρους περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των δημοτών; Μήπως πρέπει να γίνει συνεργασία με το δασάρχη;

Πώς να γίνει όμως αυτό, όταν εκείνος που θα κάνει τη συνεργασία έχει καταπατήσει δασική έκταση του Δήμου που διαχειρίζεται; Με τον δασάρχη που τον έχει παραπέμψει στη δικαιοσύνη; Παράλογο;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Λεωνίδα.

Αυτονομημένος-Μενιδιάτης.