Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Απολογισμός 2008 Πως απάντησαν οι της αξιωματικής και μη αντιπολίτευσης

Ο κ. Στριφτός έκανε μια σωστή παρατήρηση, που είναι και παρατήρηση ουσίας. Ο Δήμαρχος δεν παρέδωσε το κείμενο του απολογισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 15, παρ. 4 του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου :
4. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιμελείται σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.

Θα μπορούσαν, αν είχαν συνδικαλιστική εμπειρία, να αποχωρήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, αφού ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε θέσει στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού και τα στοιχεία που τον συνοδεύουν. Θα έφερναν έτσι σε πού δύσκολη θέση το Δήμαρχο, ειδικά αν μαζί τους αποχωρούσαν οι παριστάμενοι οπαδοί των παρατάξεών τους.

Στη συνέχεια ο κ. Στριφτός αναφέρθηκε στο θέμα της παραπομπής του στη δικαιοσύνη για ατασθαλίες, που κατά την παρούσα δημοτική αρχή, έγιναν κατά την περίοδο της δημαρχίας του. Είπε μεταξύ άλλων : «Κάναμε λάθη, αλλά παράγαμε έργο και μάθαμε από τα λάθη που κάναμε.» Είπε για τα έργα που συνεχίζει η παρούσα δημοτική αρχή και τα οποία είχαν σχεδιαστεί και υποβληθεί για έγκριση από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στη συνέχεια είπε στο Δήμαρχο : «Η εκστρατεία εναντίον του είναι κακόβουλη και ανοίξατε τους ασκούς του Αιόλου. Η λέξη υπεξαίρεση είναι πολύ βαριά κουβέντα και σας την επιστρέφω. Έχω θιγεί βάναυσα και δεν μπορώ να είμαι ομοτράπεζος με το Δήμαρχο και αποχωρώ»

Στη συνέχεια παρακολούθησε τη διαδικασία του απολογισμού από τις γύρω καφετέριες της πλατείας . Το μοναδικό παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία ήταν πίσω από την εξέδρα.

Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Αχαρνές -Σύγχρονη Πόλη» μίλησε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Γεώργιος Λέκκας. Ο λόγος του έμοιαζε με προεκλογικό λόγο. Καμία κριτική για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, ίσως γιατί τη στήριξε στο δεύτερο γύρο των εκλογών και με την στήριξή του κυβερνάει τον τόπο ο κ. Φωτιάδης. Χαρακτηριστικές οι τελευταίες φράσεις του λόγου του: «Στα δημοτικά πράγματα πρέπει να υπάρχει γνώση, συνέπεια, μεράκι , διαφάνεια, λογοδοσία και τήρηση των διαδικασιών. Δε μπορεί ο καθένας να κάνει πολιτική κατά το «δοκούν» και να εφαρμόζει δικές του διαδικασίες πλήττοντας το μέλλον των δημοτών». Δηλαδή , αν κατάλαβα καλά, ο Δήμαρχος δεν έχει γνώση, συνέπεια, μεράκι, διαφάνεια και τήρηση των διαδικασιών, εφαρμόζει δικές του διαδικασίες πλήττοντας το μέλλον των δημοτών; Στην ομιλία σας κ. Λέκκα σε ποιο σημείο καταγγείλατε τη δημοτική αρχή;

Στη συνέχεια ο κ. Λέκκας είπε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο δήμος ανήκει σε όλους τους δημότες και όχι σε μερικούς. Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς, τον δημότη και όλοι να έχουν ίση αντιμετώπιση». Δηλαδή κ. Λέκκα από τη συνεργασία σας με τον Δήμαρχο και τη συμμετοχή σας στα δημοτικά συμβούλια διαπιστώσατε ότι ο δήμος δεν ανήκει σε όλους τους δημότες; Είναι σωστή η επικεφαλίδα του blog «Αχαρνές – Ποντιακός Δήμος» ;

Τελειώνοντας το λόγο του ο κ. Λέκκας είπε: «Αυτό τον πόλεμο της ανάπτυξης και της ευημερίας του τόπου μας μπορούμε να κερδίσουμε αρκεί να υπάρχει μια Δημοτική Αρχή, ικανή, συμπαγής και θαρραλέα, έτοιμη να ακολουθήσει μια πολιτική που να πείσει και να εμπνεύσει τους δημότες ότι ενεργεί σοβαρά και με συνέπεια και με στόχο την αντιμετώπιση και την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας».

Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Λέκκα με τις τελευταίες φράσεις του λόγου του. Η μέχρι τώρα πορεία της παράταξης του έδειξε ότι η σύμπλευση φανερή ή όχι με την παρούσα δημοτική αρχή δεν έφερε αποτελέσματα. Η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση της παράταξης του κ. Λέκκα δεν αντιστρατεύτηκε δυναμικά στις αυθαιρεσίες της παρούσας δημοτικής αρχής, με εξαίρεση τον κ. Κασσαβό, σε μερικές περιπτώσεις. Όταν επέτασσε το προσωπικό του συμφέρον.

Τελικό συμπέρασμα. Θα είναι κοινή η τύχη του κ. Φωτιάδη και κ. Λέκκα αν δεν διαφοροποιηθεί έντονα η παράταξη «Αχαρνές -Σύγχρονη Πόλη».

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΜ το λόγο έλαβε ο επικεφαλή της κ. Βασίλης Τοπαλιανίδης. Αφού έκανε γενική αναφορά στην Κυβέρνηση, ότι δεν δίνει τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση θεώρησε ότι η παρούσα δημοτική αρχή δεν διαφοροποιείται από τις προηγούμενες. Στη συνέχεια είπε: «Ο Δήμος μας είναι τεράστιος, χρειάζεται περισσότερα άτομα για να λειτουργήσει, δεν μπορείς να δέχεσαι σε όποιο ποσοστό ανθρώπους με μερική απασχόληση, δεν μπορεί να δέχεσαι ανθρώπους απόδειξη παροχής υπηρεσιών από το ΤΕΒΕ. Πως γίνεται δηλαδή να λειτουργείς σα Δήμος, αλλά τι γίνεται οι Δήμοι εκεί που λέγαμε ότι έχουν αλλάξει , έπαψε ο Δήμος να είναι ένας ενιαίος θεσμός, εταιρείες, εταιρειούλες, επιχειρήσεις , να βάζομε μέσα όποιους θέλουμε, να φεύγουν χρήματα ανεξέλεγκτα προς όπου θέλουμε και να μη μπορεί να κάνει κανένας τίποτα. Μήπως το παράδειγμα του Αχαρναϊκού. Πόσα χρήματα έχουν φύγει προς τα εκεί. Εμείς δεν κατηγορούμε ανθρώπους το ξαναλέμε αυτό το πράγμα. Δεν κατηγορούμε κανένα. Δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Επειδή ειπώθηκε ότι η παράταξή μας τοποθετήθηκε υπέρ του ελέγχου των ορκωτών λογιστών, που είναι μια κίνηση που κάναμε στα πλαίσια να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ξέροντας ότι οι Δήμοι, όλοι στο σύνολό τους δίνεται η δυνατότητα να γίνονται ατασθαλίες, δε ζούμε και δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι δε μπορεί να διασφαλιστεί δημόσιο χρήμα, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μπορούμε να αποδείξουμε είναι ότι καθημερινά το χέρι του κράτους μπαίνει βαθιά στην τσέπη και έργο δεν υπάρχει
Στη συνέχει μίλησε για θέματα υγείας, για ένα ασθενοφόρο, που αν υπάρχει, για τις υπηρεσίες του ΙΚΑ για τη δημόσια υγεία….

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των φορέων. Επειδή θεωρώ ότι η φωνή τους πρέπει να ακούγεται, σε επόμενη ανάρτηση θα καταχωρηθούν "ακουστικά" οι απόψεις τους. Ένα σημείο θα καταχωρήσω από την ομιλία του εκπροσώπου του εξωραϊστικούύ συλλόγου της Χαραυγής κ. Πολυμενέα : "Δεν κατόρθωσε η δημοτική αρχή , παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, να ολοκληρώσει κάποια κοινόχρηστα που είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται. Αντί αυτού μάλιστα πήγε και πήρε τα κράσπεδα και τις πλάκες, προς άγνωστη κατεύθυνση και κατασκεύασε κάτι άλλο!!" . Φαίνεται ότι μερικά από τα κράσπεδα βρέθηκαν στο λόφο των 40 Μαρτύρων!!


Ο κ. Χρήστος Ντούρος, λόγω ασθενείας δεν παρέστη στη λογοδοσία της δημοτικής Αρχής , έστειλε όμως επιστολή που διαβάστηκε.

Αναφέρθηκε σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης της δημοτικής αρχής, λέγοντας ότι : «Ο Κ. Φωτιάδης είχε δηλώσει ότι δεν θα ακολουθούσε την ίδια διαχειριστική τακτική με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δε θα έκανε όλα όσα είχε κατηγορήσει για κακοδιαχείριση.» Αναφέρθηκε σε 6 περιπτώσεις , μια από τις οποίες είναι η παράνομη χρηματοδότηση του Αχαρναϊκού με 800.000 € , χωρίς να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Κλείνοντας την επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό όμως που ήθελα να επαναλάβω είναι ότι ο Δήμος Αχαρνών δεν είναι τσιφλίκι κανενός Δημάρχου, καμιάς Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος δεν είναι για να διορίζουν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι τους συγγενείς τους αλλά για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες

Τελικά για ποια δημοτική αρχή αναφέρεται ο κ. Ντούρος, για την παρούσα ή και τις προηγούμενες; Το «μία από τα ίδια» δεν είναι η καλύτερη κριτική σε απολογισμό δημοτικής αρχής.

Από τους δημοτικούς συμβούλους το λόγο έλαβε ο κ. Κασσαβός , της αντιπολίτευσης. Μίλησε για μη πεπραγμένα του Δημάρχου, για τα Δημοτικά Ιατρεία, το Κέντρο Νεότητας, το Ιδιόκτητο Μουσείο, το κολυμβητήριο. Στα πεπραγμένα του Δημάρχου αναφέρθηκε για το περιβάλλον, για τα πρόστιμα των 13.000 € για τα σκουπίδια και τα μπάζα στους 40 Μάρτυρες, για την επιχορήγηση των 850. 000 € στον Αχαρναϊκό.

Μετά τα μεσάνυχτα έλαβε το λόγο και ο Χρήστος Γκίκας, της παράταξης του Σπ. Στριφτού. Αφού έκανε κριτική για τα πεπραγμένα και μη πεπραγμένα κατέληξε: «Δήμαρχε, είσαι ένα γραμμάτιο που έχει διαμαρτυρηθεί πριν την ημερομηνία λήξης του». Και δεν είχε άδικο!!"

Αυτά εν ολίγοις για το τι έγινε και τι δεν έγινε το 2008 στο Δήμο μας. Ο καθένας με αυτά που είπε έκρινε και κρίνεται. Αυτά θα πρέπει τον ερχόμενο Νοέμβριο να έχουμε υπόψη για να κρίνουμε ποιος θα διαχειριστεί το μέλλον του τόπου. Για να μη χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο. Γιατί ο τοίχος δε φταίει σε τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: